Novinky

Nízkohistamínové vína. Alternatíva pre milovníkov vína s histamínovou intoleranciou

Ľudia, ktorí trpia histamínovou intoleranciou si musia starostlivo vyberať potraviny aj nápoje, ktoré konzumujú. Nanešťastie práve víno často patrí medzi položky, ktorým sa histaminici musia vyhýbať.

V Carpate Diem sa snažíme produkovať kvalitné bio víno a hroznovú šťavu,
ktoré si môže dopriať každý. Práve preto sme sa zamerali na výrobu nízkohistamínových vín, ktoré sú prijateľnejšou alternatívou pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou.


Čo je histamín a kde sa nachádza?
Histamín je biogénny amín, ktorý sa vyskytuje v rôznom množstve v mnohých potravinách. Je to telu prirodzená látka, ktorá zohráva dôležitú úlohu v imunitných reakciách, trávení a nervovom systéme. V tele zdravého človeka je histamín z potravy odbúravaný enzýmom diaminooxidázou (DAO), no ak má človek nízku hladinu tohto enzýmu, môže dôjsť k hromadeniu histamínu a vzniku rôznych nepríjemných reakcií ako sú tráviace ťažkosti, kožné
vyrážky, bolesti hlavy, svrbenie a rôzne ďalšie.
Histamín sa nachádza v rôznych potravinách, pričom najvyššie hodnoty dosahuje v produktoch, ktoré prešli fermentáciou alebo dlhým zrením. Medzi rizikové skupiny potravín patria:
» Potraviny bohaté na histamín – napr. syr, kyslá kapusta, víno, skladované ryby a mäso, paradajky či jahody.
» Uvoľňovače histamínu – potraviny, ktoré stimulujú uvoľňovanie histamínu v tele, hoci ho samy obsahujú len málo (napr. citrusy).
» Potraviny, ktoré brzdia funkciu enzýmu DAO – alkohol, kakao, čokoláda, čierny a zelený čaj.

pohar carpade diem


Prečo je histamín vo víne?
Keďže víno je produkt alkoholového kvasenia, pri ktorom sa hroznová šťava fermentáciou mení na víno, obsah histamínu môže byť vysoký a môže spôsobovať problémy ľuďom s histamínovou intoleranciou. Hladina histamínu sa však líši v závislosti od druhu vína, spôsobu výroby a doby zrenia. Histamín vo víne vzniká tiež pri jablčno-mliečnej fermentácii. Tá sa zvyčajne využíva len pri niektorých bielych vínach, ale takmer pri všetkých červených vínach, a preto býva obsah histamínu v červených vínach vyšší. Obsah histamínu v bielom víne je zvyčajne do 10 mg / l,
zatiaľ čo obsah histamínu v červenom víne sa môže vyšplhať až do 30 mg / l.
Nízkohistamínové vína z Carpate Diem
Počas našej práca sme sa začali čoraz častejšie stretávať s ľuďmi, ktorí nemohli piť víno, pretože ich telo naň zle reagovalo, a to práve aj z dôvodu histamínovej intolerancie. Rozhodli sme sa preto podstúpiť všetky kroky k tomu, aby si aj histaminici mohli dopriať pohár kvalitného vína. Prvé kroky k nízkohistamínovému vínu začínajú vo vinohrade, kde musíme zabezpečiť absolútne čistú a zdravú surovinu a vylúčiť hnilobné procesy, ktoré napomáhajú vzniku histamínu. Okrem toho hrozno oberáme v skorých ranných hodinách, kedy je po noci vychladnuté a tak sa po obratí neprehrieva. Tým zabraňujeme rozmnožovaniu baktérií a mikroogranizomov, ktoré by viedli k zvýšeniu histamínu. Veľmi dôležitú úlohu zohráva čas.

nizkohistaminove vina od vinarstva carpate diem zo senkvic

Všetky naše vinohrady sú vzdialené do 7 kilometrov od vinárstva, vďaka čomu vieme obraté hrozno veľmi rýchlo previezť. Po transporte hrozna sa začína hneď so spracovávaním. Šetrne ho odstopkujeme a vyselektujeme bobule. Surovina sa následne prudko schladí. Schladený mušt pred začiatkom fermentácie naopak zohrievame. Nečakáme na spontánne zohriatie na požadovanú teplotu, ale skracujeme čas, počas ktorého by mohol histamín
stúpať a rovno začneme s procesom fermentácie. Všetky naše kroky poctivo kontrolujeme a nakoniec sa vzorky vína posielajú na kontrolu do akreditovaných laboratórií, ktoré nízke hodnoty histamínu potvrdia. Vďaka týmto krokom môžeme naše vína deklarovať ako nízkohistamínové s hodnotou histamínu menej ako 0,10 mg/l.

carpate diem vinarstvo

Ak patríte medzi tých, ktorí musia sledovať svoj príjem histamínu, no nechcete sa vzdať potešenia z dobrého vína, navštívte náš eshop alebo naše vinárstvo v Šenkviciach a objavte širokú škálu vín, ktoré sú nielen chutné, ale aj šetrné k vášmu zdraviu.

Páčil sa Vám článok?

U