fbpx

Novinky

VÍNA NOVÝCH ROZMEROV

CARPATE DIEM ponúka bezhistamínové vína

„Vína bez histamínu nevyrábame cielene, jednoducho náš technologický postup je nastavený tak, že vína sú automaticky zdravotne vyhovujúce. Chceli sme vedieť, aké zloženie má naše víno, preto sme si ho dali testovať v certifikovanom laboratóriu. Jednou zo skúmaných zložiek bol aj histamín, ktorého väčšie množstvo v organizme môže vyvolať alergické reakcie. Žiaľ, u ľudí citlivých na prítomnosť histamínu v potravinách býva jeho účinok zosilnený požitím alkoholických nápojov. Na naše veľké prekvapenie a radosť, zostatková hodnota histamínu vo väčšine naších vín je na úrovni, ktorú tolerujú aj histaminici. Na trh prichádzame s vínami, ktoré už nie sú pre HIT tabu. Dnes máme v ponuke vína s hodnotou histamínu pod 0,5 mg/l, čo znamená, že už aj ľudia s touto potravinovou intoleranciou si môžu pripiť vínom z rodinného vinárstva CARPATE DIEM. Pritom sa nemusíte báť, že takéto víno snáď chutí, či vyzerá inak. Nie, nespoznáte žiaden rozdiel. Je to skrátka normálne víno.“

vysvetľuje vinár Peter Fitz, majiteľ a hlavný technológ vinárstva CARPATE DIEM zo Šenkvíc


Technologický proces spracovania hrozna vo vinárstve CARPATE DIEM je založený na rovnakých metódach pri každej odrode a uplatňuje jednotné zásady:

 

  • 100% zdravotný stav hrozna a jeho 100% zrelosť.
  • Všetko hrozno oberáme ručne, s prísnou selekciou poškodených bobúľ. Od obratia hrozna po jeho lisovanie je celá dužina vychladená na 8 – 10°C.
  • Lisovaný mušt nesírime, ale pridávame prírodné taníny z hrozna a naďalej ho chladíme na teplotu 8°C. Po 24 hodinách ho prísne odkalíme od pevných častí, čím získame číry, priehľadný mušt. V priebehu niekoľkých hodín začne víno kvasiť, pričom reguláciou teploty sa snažíme zabrániť búrlivému kvaseniu. V prípade, že chceme, aby víno malo zostatkový cukor, prerušujeme kvasenie špeciálnou cross-flow filtráciou bez akéhokoľvek pridania chemických látok. Hotové vína skladujeme v nerezových tankoch, kde dozrievajú a pripravujú sa na plnenie do fliaš. Stabilizáciu vína riešime individuálne pre každý druh vína, za pomoci pridania oxidu siričitého v minimálnych množstvách. Samotná finalizácia a plnenie do fliaš prebieha pod inertnou atmosférou dusíka na profesionálnej plniacej linke, ktorá zabezpečí sterilitu fliaš a tým aj dostatočnú kvalitu hotového produktu. Pri dozrievaní vín dopĺňame len bentonit, čo je určitý druh hliny, ktorá svojimi vlastnosťami naviaže bielkoviny z vína. Vína z našej produkcie neobsahujú žiadne iné umelo dodávané krášliace, čistiace, aromatizujúce a stabilizačné látky.

Vína z vinárstva CARPATE DIEM odrážajú charakter našich viníc, z ktorých surovina pochádza. Sú obhospodarované metódou integrovanej ochrany. V rámci ochrany pred chorobami viniča používame len konkrétne zákonom povolené druhy prípravkov, žiadne jedy, insekticídy ani herbicídy.

Práve vďaka týmto postupom je hladina histamínu v našich vínach veľmi nízka až nulová. Zároveň obsahujú aj nízky podiel siričitanov, čiže si môžete byť istí, že z našich vín vás hlava bolieť určite nebude!

Na zdravie!

 

Páčil sa Vám článok?

U